martie 18, 2006

"Despre iubirea nonposesiva si exuberanta"- Adrian Nuta

Am extras putine idei care au o mare importanta pentru viata personala de acum, de aceea te invit sa citesti cartea pentru a descoperi semnificatiile proprii tale iubiri.

"Ceea ce cauta mereu si mereu un om este partea complementara din el insusi, principiul opus latent in sine dar activat in altcineva, cu speranta intotdeauna innoita, in ciuda tuturor deamagirilor, de a se uni cu el si a deveni, astfel, un intreg.

Incercarea de a-l poseda pe celalalt este o aparare impotriva fricii. Te temi de singuratate( dinamica abandonului), te temi de schimabre( dinamica obsesionala), te temi de o comparatie(dinamica inferioritatii). Pentru a evita aceste angoase, cauti, mai mult sau mai putin constient, sa-ti controlezi si sa-ti posezi partenerul.

Idei si credinte irationale in gelozie: nu reprezint nimic daca nu ma iubesti; am drepturi asupra ta, imi apartii; daca te pierd nu voi mai avea niciodata pe nimeni.

Infidelitatea ca orientare catre un alt partener( in plan sexual/emotional/intelectual/spiritual) este indicile unei relatii aflate in suferinta. Aceasta inseamna ca ambii parteneri sufera, cu diferenta ca suferinta uneia poate fi reprimata, nemanifestata, inconstienta. Cel care actioneaza este frecvent cel care nu o mai poate suporta, deoarece este mai vulnerabil. Intr-un mod nestiut si paradoxal, el ii ofera si celuilalt sansa de a deveni constient de propria lui suferinta.

Partenerii care nu si-au asumat vizinea asupra fidelitatii, adica nu au comunicat-o explicit si clar, limpede nu au nici un drept in a o sanctiona, atunci cand li se pare ca celalalt este infidel.

Daca esti o persoana care iubeste, sa o lasi sa iubeasca prin tine."